ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Γνωρίστε τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη (+video)

    Μια συνθέτις που αξίζει της προσοχής μας.

    Γνωρίστε τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη (+video)

    Γράφει το μέλος Ιωάννου Τάσος (tasos1967)
    6 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 31 Μαΐ 2012

    Λάκαινα την καταγωγή, άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη.

    Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.

    Είναι μέλος του διεθνούς συλλόγου μουσικής και τεχνών KONZERTEUM και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Χ.Ε.Ν Κηφισιάς συμμετέχοντας παράλληλα στο Πανελλήνιο Διοικητικό Συμβούλιο της

    Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, η Πηγή Λυκούδη ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμή καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.

    Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.

    Από το 2004 μέχρι σήμερα η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ, στη «galerie Progres» του Βελιγραδίου, στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου  «Δίπυλον», στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στον  ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Παρουσιάστηκαν 17 τραγούδια σε στίχους διαλεγμένους από τα 100 ανέκδοτα τραγούδια του.

    Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» στη μουσική βραδιά «Οι γειτονιές των Ποιητών». Τα έσοδα διατέθηκαν για τους σκοπούς «Των φίλων του Μουσείου Μπενάκη».

    Συμμετείχε επίσης στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων. Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε στην πανσέληνο της 6 Αυγούστου και της 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.

    Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στοίχους Ελλήνων ποιητών στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ τόσο το 2008 όσο και το 2011.

    Η έναρξη της δισκογραφική της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ».

    Σήμερα ετοιμάζει ένα ακόμα CD σε στίχους του Φίλιππου Γράψα.

     

    Το 2009 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργανώνει μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.

    Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού ποιήματός της «Η δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς και απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.

    Συνεχίζοντας τη σχέση της με τους Λάκωνες ποιητές ένα χρόνο μετά παρουσιάζει επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παράλληλα με τη «Δίψα στο Μυστρά» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης την ενότητα των τραγουδιών της τη βασισμένη σε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα και απαγγελία του Γιάννη Φέρτη πάλι με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

     

    Αναφερόμενη στα δύο αυτά έργα της η συνθέτις Πηγή Λυκούδη αναφέρει ότι «Δύο είναι οι σημαντικότεροι Λάκωνες ποιητές ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Γιάννης Ρίτσος. Και οι δύο ανατράφηκαν στην αγκαλιά και κάτω από το φως του Ταϋγέτου. Και οι δύο κατάφεραν  να μετατρέψουν τον πόνο, τις αρρώστιες και τις αντιξοότητες της ζωής που έζησαν σε δημιουργία». Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι

    «…Απάντηση στο ερώτημα το σχετικό με την επιλογή του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου ¨Η δίψα στο Μυστρά¨ δίνει αβασάνιστα μία επίσκεψη στην καστροπολιτεία του Μοριά. Πολλές επισκέψεις με το σχολειό, τους φίλους, το πανεπιστήμιο  με έφερναν κοντά του. Ο χώρος ζει. Ζυμωμένος με τον ήλιο και την αιωνιότητα, τη λάμψη και τη σιωπή όταν ήλθε η ώρα να υποταχθεί στο πεπρωμένο του κράτησε αυτό το τελευταίο τρόπαιο: Να μη θυμίζει θάνατο.

     

    Σε ότι αφορά την ενότητα των τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου η Πηγή Λυκούδη μας εξηγεί ότι «…η ιδέα μελοποίησης ποιημάτων του γεννήθηκε μετά τις πυρκαγιές λακωνικού Πενταδάκτυλου τον Αυγούστου 2007. Η σχέση του ποιητή με τον Ταΰγετο και η ¨επικοινωνία¨ του με αυτόν, παράλληλα με τον  πόνο από την καταστροφή του περιβάλλοντος των παιδικών της αναμνήσεων, η ανάγκη της να αντιδράσει στη θλίψη και την αγανάκτηση, να τονίσει στα παιδιά της και τους μαθητές της την αρμονία και την ευλογία που περικλείει και εκφράζει η Κτίση  καθώς και η ανάγκη να εθιστούμε όλοι μαζί και καθένας χωριστά σ’ ένα κώδικα περιβαλλοντικής ηθικής, την οδήγησαν στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου που πλημυρίζει από αγάπη για όλα αυτά».

     

    Την ίδια περίοδο, του 2009, συνέθεσε τη μουσική για έξη (6) ενορχηστρωμένα θέματα της θεατρικής παράστασης «Παλίρροια του Σεπτέμβρη», που ανέβασε η Ελένη Ερήμου στην χειμερινή θεατρική περίοδο 2009-2010 στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ με την σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

    Αναφερόμενη στην ενότητα των τραγουδιών της για το κρασί με τον τίτλο «Οίνος άκρατος» η Πηγή Λυκούδη μας λέει. «…Εντρυφώντας στις παραδώσεις μας και την Ελληνική ποίηση δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις  την τεράστια και διαχρονική σχέση του οίνου με τον πολιτισμό μας.

    Η Ελληνική κοινωνία και η Ελληνική ποίηση βρίσκουν στο κρασί ένα πρόθυμο συμπαραστάτη για την περιγραφή όλων των εκδηλώσεων της ζωής, αλλά και συναισθημάτων λύπης, χαράς & φιλίας.

    Με τη σκέψη ότι η μακρόχρονη οινική μας παράδοση έχει τοποθετήσει το κρασί σ’ ένα φιλικότερο περιβάλλον όπως αυτό της φιλοξενίας, της παρηγοριάς, της συζήτησης και του κεφιού, τόσο στις ταβέρνες όσο και στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, δημιούργησα την ενότητα αυτή».

    Αποτελείται από 11 μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, ένα τραγούδι από ποιήματα για το κρασί του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και 5 τραγούδια  σε στίχους δύο σύγχρονων στιχουργών του Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φιλίππου Γράψα.

    Αναφερόμενη στις μουσικές της δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον η Πηγή Λυκούδη αναφέρθηκε στη συναυλία που θα πραγματοποιήσει στις 29 Νοεμβρίου 2011 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου μας παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας και 50 χρόνων Εκκλησιαστικής διακονίας του.

    Αναφέρθηκε επίσης στις δύο μουσικές παραστάσεις που θα δώσει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου με τίτλο «Μουσική στη ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας». Τα τραγούδια που θα ακουστούν θα μπορούσε να θεωρηθούν μία δημιουργική συνέχεια στην μεγάλη παράδοση σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και στην πορεία των κλασσικών συνθετών και τραγουδοποιών του 60 κα του 70 που μελοποίησαν σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς.

     

    Για τις αρχές του 2012 αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη από την ΕΡΤ ραδιοφωνική συναυλία στην οποία θα μεταδοθεί το συμφωνικό της ποίημα «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΝ» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Θα συμπράξουν η συμφωνική ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ.

    «Η παρουσίαση του έργου αυτού, αναφέρει η συνθέτρια αποτελεί μία προσπάθεια να σταθούμε αντίθετα στο ρεύμα που δημιουργεί η κρίση επιπέδου αξιών, η κοινωνική κατήφεια και η πολιτική μιζέρια, σε μία περίοδο που θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη της αφύπνισης και τούτο διότι ο Κωστής Παλαμάς που για παραπάνω από μισόν αιώνα ήταν η κεντρική, μαχητική και ακτινοβολούσα μορφή των γραμμάτων μας, υμνώντας με λυρικούς τόνους την παρθένο Αθηνά, την Αθήνα και την Ακρόπολη, στην πραγματικότητα προβάλλει  ό,τι ουσιαστικό και διαχρονικό εκπροσωπούν τα σύμβολα αυτά, αφού στο έργο του επιτελείται τελικά μία κοσμογονία, όπου επαναπροσδιορίζεται ο κόσμος όχι σαν αυτονόητη ανέλιξη μέσα στο χρόνο αλλά σαν μία διαρκής και έλλογη δράση απέναντι στο χάος και τις δυνάμεις της καταστροφής και του θανάτου. Από αυτήν την άποψη το έργο παραμένει χαρακτηριστικά επίκαιρο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που περιμένει απαθής και αδρανής τη σωτηρία της.

    Η Πηγή Λυκούδη κατά τη διάρκεια της μουσικής της διαδρομής έχει συνεργαστεί με τον Μανώλη Μητσιά, τον Δημήτρη Μπάση την Νένα Βενετσάνου, την Ρίτα Αντωνοπούλου, την Ελένη Πέτα την Πένυ Ξενάκη τον Αλέξανδρο Χατζή, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Κώστα Καράλη, τον Παναγιώτη Τερζάκη τον Νίκο Καρακαλπάκη, την Αγνή, την Καίτη Κουλιά, τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη, τον Ηρακλή Ζάκκα και την Αμέρισσα Φτούλη.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε