ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Πνευστά vs Πνευμονοπάθειας

    Το άρθρο το γράφω σαν παθών από Χ.Α.Π/COPD (λόγω της βλακείας καπνίσματος, 2 πακέτα ημερησίως, μέχρι πριν 13 έτη) και βελτίωσής της, λόγω φυσαρμόνικας.

    Πνευστά vs Πνευμονοπάθειας

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 26 Μαρ 2017

    Φυσαρμόνικα vs Άσθματος & Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π)

     Τα αναφερόμενα αναλυτικά στο video μου και στα άλλα 2 ξενόγλωσσα, ίσως σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα, να γυμνάσετε τους πνεύμονες ή να μάθετε να παίζετε φυσαρμόνικα, ή κάποιο άλλο πνευστό μουσικό όργανο.

    Στα πνευστά όργανα (εξαιρείται η φυσαρμόνικα) δεν εισπνέουμε, αλλά μόνο εκπνέουμε.

    Σε μερικά άρθρα, για τα πνευστά μουσικά όργανα, τίθενται θέματα κάποιων μολύνσεων από διαφόρους μύκητες που αναπτύσσονται απ’ τα σάλια και συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών (πρέπει να καθαρίζουμε τη στοματική κοιλότητα πριν παίξουμε και καλό είναι να μη είμαστε φαγωμένοι), όμως τα θέματα αυτά ξεπερνιούνται εύκολα απλά με την καθαριότητα και απολύμανση (στη φυσαρμόνικα εγώ εμφυσώ, σαν σπρέϊ, δυνατό τσίπουρο ή ουϊσκυ ή την εμποτίζω ελαφρά με καθαρό οινόπνευμα) – το δε επιστόμιο της τρομπέτας το ‘’καίω’’ με μια αναμμένη λαμπάδα).

    Τα πνευστά όργανα είναι ατομικά (ειδικά οι φυσαρμόνικες). Δεν τα δίνουμε, αν όμως χρησιμοποιηθούν από άλλους πρέπει να τα απολυμαίνουμε (εγώ απολυμαίνω το επιστόμιο της τρομπέτας μου ‘’καίγοντας’’ μια λαμπάδα μέχρι να μαυρίσει και το σκουπίζω).

    Πράγματι υπάρχει επικινδυνότητα στους πνεύμονες των μουσικών από πνευστά, οφείλεται όμως στα μαγαζιά που δουλεύουν, όπου το κάπνισμα "πάει σύννεφο" και όχι  στο πνευστό που παίζουν.

    Μια μελέτη που έγινε σε έναν club 2500 ατόμων, σε 2 ώρες με τη στάνταρτ αναλογία καπνιστών και μη καπνιστών της Ελλάδας ισοδυναμούν με 400 (!!!) πακέτα τσιγάρα. Ένας μουσικός φυσαρμόνικας σε τέτοιο club θα εισέπνεε εντελώς διαφορετικά (καπνό με μεγαλύτερη συχνότητα εισπνοών απ' ότι οι θαμώνες).

     Το ΧΑΠ διαπιστώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα από έναν πνευμονολόγο, με ένα όργανο που λέγεται Spirometer (μετρά τον αέρα που εκπνέουμε το 1ο δευτερόλεπτο –η μέτρηση λέγεται FEV1. Ένας μη καπνιστής πρέπει να εκπνέει περίπου 3 λίτρα αέρα=100% μετά από βαθιά εισπνοή).

    {Εγώ διαπίστωσα ότι είχα FEV1 – το 2004 - κυμαινόμενο ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, από 25% -35% (Severe – Moderate). Έκτοτε με άμεσο κόψιμο του καπνίσματος, με πεζοπορία, γυμναστήριο και με το εισπνεόμενο φάρμακο SERETIDE βελτιώθηκαν άλλες παράμετροι και σταθεροποιήθηκα στο 33-45% (moderate)}.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια, χειροτερεύουν την κατάσταση τους.

     

    Το 2011 ασχολούμενος με τη φυσαρμόνικαόπως αναφέρω αναλυτικά στο video- η βελτίωση φτάνει και μερικές φορές ξεπερνά το 45% και εδώ και 5 έτη έχω διακόψει το SERETIDE και σήμερα παίρνω το Xoterna (Κόνις για εισπνοή) και κάπου κάπου το σταματώ εντελώς. Μπορώ να παίζω ασταμάτητα φυσαρμόνικα και πέραν της 1 ώρας.

     

     

     Δείτε τη χρήση της φυσαρμόνικας σε νοσοκομείο (Sinai Hospital of Baltimore, to help pediatric patients who have asthma or pneumonia).

    Περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

    Διαφραγματική αναπνοή

    Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει την αναπνοή μας σε μεγάλο βαθμό και καλό είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα (στο κρεβάτι ξαπλωμένοι ανάσκελα, ή στη στάση λεωφορείου, ή όπουδήποτε), κάνοντας βασικές ασκήσεις αναπνοής με το διάφραγμα.

    Διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει το στήθος από την κοιλιά.

    Για καλή εκφραστικότητα από το πνευστό μας και πολύωρο παίξιμο, πρέπει να μάθουμε να αναπνέουμε με το διάφραγμα και όχι με το στήθος.

    Όταν αναπνέουμε με το στήθος, το καταλαβαίνουμε γιατί όταν εισπνέουμε, το στήθος φουσκώνει και όταν εκπνέουμε το στήθος ξεφουσκώνει.

     Κάντε συχνά την παρακάτω άσκηση και σύντομα θα συνηθίσετε να αναπνέετε με το διάφραγμα: 

    1. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και αφήστε την κοιλιά να φουσκώσει καθώς εισπνέετε.

    2.Σταματήστε για 2 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε από το στόμα αλλά με κανονικό ρυθμό

    3.Επαναλάβετε αρκετές φορές

     Η ίδια άσκηση, προτείνεται και σαν τεχνική χαλάρωσης από το άγχος.

    Βέβαια δεν υπάρχει "αφύσικος" τρόπος αναπνοής στο παίξιμο του πνευστού. Δηλαδή ο αέρας προέρχεται όπως αναπνέουμε (εισπνοή – εκπνοή) ασυναίσθητα:

    • είτε από το διάφραγμα
    • είτε από το στήθος
    • είτε από τη στοματική κοιλότητα
    • είτε με συνδυασμό και των τριών.

    Απλώς την αναπνοή από το διάφραγμα πρέπει να τη μάθουμε για να τη συνηθίσουμε. Οι αναπνοές αυτές κάνουν καλό στην υγεία, είτε παίζετε, είτε όχι πνευστό.

     Αυτές οι ασκήσεις αναπνοής χρησιμοποιούνται μερικές φορές και σαν μια μορφή χαλάρωσης και μπορούν σύμφωνα με τους γιατρούς να οδηγήσουν στην ανακούφιση, ή πρόληψη των συμπτωμάτων που συνήθως συνδέονται με το άγχος, υψηλή πίεση του αίματος, πονοκεφάλους, στομάχι, πονόλαιμους, κατάθλιψη...

     Προσπαθώντας να διδαχθείτε τις διαφραγματικές αναπνοές (ή αναπνοές με την κοιλιά), πιθανότατα να μη μπορείτε άμεσα, γιατί το μυαλό σας θα σας μεταφέρει πίσω στο συνηθισμένο τρόπο, που είναι αναπνοές από το στήθος. 

    Δηλαδή για να κάνουμε διαφραγματικές αναπνοές ΠΡΕΠΕΙ να το σκεφτούμε. Είναι θέμα εξάσκησης.

     


    Tags
    Μουσικά Όργανα:Πνευστάφυσαρμόνικα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29578   /   26.03.2017, 16:37   /   Αναφορά
    Πολύ χρήσιμο άρθρο!
    #29579   /   26.03.2017, 21:30
    ...ναι είναι χρήσιμο για τους έχοντες πρόβλημα ΧΑΠ αλλά και σαν κακό δικό μου παράδειγμα για αποφυγή ή για προτροπή διακοπής του καπνίσματος.
    Επίσης όπως κάνουμε ασκήσεις για όλο μας το σώμα με βάρη ή με αερόβια άσκηση για εκγύμναση των διαφόρων μυών του σώματος έτσι και με τα πνευστά (κυρίως τη φυσαρμόνικα) κάνουμε εκγύμναση των μυών των πνευμόνων. Το κόστος είναι μηδαμινό για μια φυσαρμόνικα για τα παιδάκια αλλά η ωφέλεια μεγίστη..

    #29580   /   26.03.2017, 22:54   /   Αναφορά
    "Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια, χειροτερεύουν την κατάσταση τους".

    Το βίωσα πρόσφατα Στέφανε και μάλιστα με θλιβερό φινάλε!

    Χρησιμότατο το άρθρο σου!
    #29581   /   26.03.2017, 23:30
    Γιώργο , είναι 14 χρόνια περίπου που έκοψα ''μαχαίρι'' το τσιγάρο. Να πω ότι η βλάβη στους πνεύμονες απ' το τσιγάρο , αν αποκτήσεις ΧΑΠ, είναι μη αναστρέψιμη, απλά με τα εισπνεόμενα φάρμακα νιώθεις μια ανακούφιση. Το πάν όμως είναι το περπάτημα, η αποφυγή κλεισίματος στο σπίτι και κυρίως η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος και φυσικά μια φυσαρμόνικα θα βοηθήσει και ποιος ξέρει μπορεί να μάθεις και να παίζεις, όπως εγώ....

    #29582   /   27.03.2017, 00:04
    Φυσαρμόνικα παίζω Στέφανε και έχω κόψει το τσιγάρο 5 χρόνια τώρα. Γνωρίζω επίσης ότι η βλάβη της ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμη. Όμως δεν εννοούσα εμένα με το σχόλιό μου περί θλιβερού φινάλε.

    #29583   /   27.03.2017, 00:23
    ...με το δεύτερο πρόσωπο ήθελα να δώσω έμφαση επειδή εσύ σχολίασες.Χαίρομαι που δεν έχεις πρόβλημα προσωπικά.

    #29584   /   27.03.2017, 13:46   /   Αναφορά
    Βρήκα και το παρακάτω σχετικό άρθρο :
    Ο καθαρισμός των πνευστών είναι απαραίτητος και συντελεί τόσο στη σωστή λειτουργία τους όσο και στην μακροζωία των οργάνων.
    Οι παίκτες πνευστών οφείλουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουν τα πνευστά τακτικά", για αποφυγή παρουσίας μούχλας και άλλων μυκήτων.

    Επίδραση της μουσικής στη θεραπεία των χρόνιων πνευμονοπαθειών.
    Δείτε και τι λέει το : ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
    http://respi-gam.net/node/5573 στην ενότητα του ανωτέρω τίτλου:
    • Έχει αποδειχτεί ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις, που έχουν σχέση με την καρδιά, τα αγγεία και τις πνευμονοπάθειες, μέσω της ενισχύσεως μιας χαλαρωτικής επιδράσεως στην (κεντρική) ρύθμιση της αναπνοής. Η μουσική εισφέρει στον έλεγχο των συμπτωμάτων που οφείλονται στην αναπνευστική δυσλειτουργία και, παράλληλα, ενισχύει την συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων αυτών. Επιπλέον, η μουσική θεραπεία, κατά φυσικό και θεραπευτικό τρόπο, 'ρυθμίζει' τις συγκινησιακές επιδράσεις στην αναπνοή και διευκολύνει την ανθεκτικότητα στην αναπνευστική δυσχέρεια και την διαχείριση της δύσπνοιας. Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για άσθμα, ΧΑΠ ή πνευμονική ίνωση, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: η αναπνοή τους μπορεί να είναι σε άλλοτε, άλλο βαθμό, κοπιώδης, σε βαθμό αναντίστοιχο με την έκταση της παθολογοανατομικής βλάβης. Με την ευρεία έννοια, αυτή η μεταβολή είναι και ο ορισμός της δύσπνοιας.
    • Η μουσική μπορεί να ωφελήσει τους πνευμονοπαθείς με δύο τρόπους: [α] Οι ασθενείς που εκπαιδεύονται να παίζουν ένα πνευστό όργανο, μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα αναπνοής τους και να αποκαταστήσουν καλύτερο έλεγχό της. [β] Ο οργανωμένος ήχος και ο ρυθμός, μπορεί να επιφέρει χαλάρωση του οργανισμού και, με τη σειρά του, να σταθεροποιήσει την αναπνευστική ρυθμικότητα και να μειώσει την ευερεθιστότητα.
    • Πέρα, από τον συστηματικό έλεγχο της χορηγούμενης θεραπείας και τον περιορισμό των θεραπευτικών υπερβολών, στη χρήση εισπνεόμενων ή συστηματικά λαμβανόμενων φαρμάκων, η προσφυγή στη μουσική είναι ένας καλός τρόπος εκγυμνάσεως της αναπνοής, αμέσως με την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως δήλωσε ο Bernardo Canga, Coordinator of the Advances in Respiration (AIR) Progra, παραθέτοντας ένα παράδειγμα: Η Ραχήλ είχε άσθμα και συχνά κατέφευγε στη χρήση εισπνοών διασώσεως, προκειμένου να βελτιώσει τη δύσνοιά της. Δύο φορές την εβδομάδα, συμμετείχε σ΄ένα σχολείο μουσικής εκπαιδεύσεως όπου ασκούταν στην παραγωγή μερικών τόνων και ακούγοντας παραδοσιακά Ιρλανδικά τραγούδια, από μια συσκευή αναπαραγωγής, υπό την εποπτεία ενός μουσικοθεραπευτή. Κάθε νότα που έπαιζε, της ζητείτο να εισπνεύσει ή να εκπνεύσει με διαφορετικά μεσοδιαστήματα ανάπαυλας. Μετά από μερικές συνεδρίες, Η Ραχήλ διδάχτηκε πως να ελέγχει το ρυθμό της αναπνοής της, χωρίς την παρεμβολή του μουσικού οργάνου. Ήδη, όταν αισθάνεται δύσπνοια, χρησιμοποιεί τις τεχνικές αναπνοής, που διδάχτηκε στη μουσική θεραπεία, να παραμείνει ήρεμη, και να απορροφήσει οξυγόνο, μάλλον, παρά να τρέξει, αλαφιασμένη, να βρει το 'εισπνεόμενο' της.
    • Εάν κάποιος φυσάει σ΄ένα πνευστό μουσικό όργανο, επιχειρεί να πειθαρχήσει την αναπνοή του στα όρια της μουσικής αρμονίας, και του συντονισμού της με την καρδιακή συχνότητα, χωρίς να επιδιώκει να παίξει ένα καταπληκτικό μουσικό κομμάτι. Σύντομα οι πνευμονοπαθείς αισθάνονται ικανοί να παίζουν μουσικά κομμάτια κι αισθάνονται ότι έχουν βελτιώσει τον έλεγχο της αναπνοής τους, καθώς βιώνουν ότι ακριβώς αυτό είναι που χάνουν όταν έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Εάν ο ασθενής μαθαίνει τεχνικές αναπνοής, αναγκαίες για να παίξει ένα όργανο, ή να ακούσει ένα μουσικό κομμάτι, να συγγράψει ένα ποίημα, και να υποβάλλει χαλάρωση στον εαυτό του, πειθαρχημένος στα αρμονικά όρια της μουσικής (&). … .