Ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς δίσκους της δεκαετίας του 80 και με μια σημαντική επίδραση στη σύγχρονη μουσική.
|
Το Remain in Light είναι το τέταρτο studio άλμπουμ του αμερικάνικου new wave συγκροτήματος Talking Heads. Κυκλοφόρησε το 1980, και παρ' όλο που δεν σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στο στυλ του γκρουπ, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο μουσικό τους ταλέντο και, παράλληλα, το ανώτερο επίτευγμα της δισκογραφικής του πορείας, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και έχοντας μια ισχυρή επίδραση στην τότε και τώρα μουσική πρόοδο.
Οι Talking Heads ήταν ένα αμερικάνικης προέλευσης new wave συγκρότημα αποτελούμενο από τους David Byrne (κιθάρα, φωνή), Jerry Harisson (κιθάρα, φωνητικά), Tina Weymouth (μπάσο, κρουστά) και Chris Frantz (κρουστά). Ξεκινώντας με βασικό πυρήνα της μουσικής τους το πρωτοεμφανιζόμενο τότε new wave κίνημα, οι Talking Heads ενέταξαν κατά την πορεία στον ήχο τους, πολυποίκιλα και πολύπλευρα είδη μουσικής, όπως Funk, art Rock, ethnic, avant-garde, χωρίς να παραμείνουν μόνιμα πιστοί σε οποιοδήποτε είδος. Ένα ακόμα κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν οι εκκεντρικοί με εσωτερικό υπόβαθρο και βάθος, στίχοι του “αρχηγού” του γκρουπ, David Byrne, ο οποίος αποτέλεσε και την κινητήρια δύναμη έμπνευσης και δημιουργικότητας του συγκροτήματος.
Οι Talking Heads, λοιπόν, δεν ήταν απλά ένα τυπικό γκρουπ του νέου κύματος, αλλά κάτι ανώτερο και πιο ενδοσκοπικό, που δεν επικεντρώνονταν στην επιφάνεια, αλλά εμβάθυνε, αναζητούσε και κυρίως πειραματίζονταν, καθιστώντας τον εαυτό του δύσκολο να καταταχθεί οπουδήποτε και τη μουσική του, όχι απλά μουσική του σώματος (όπως επιφανειακά υποδείκνυαν οι χορευτικοί ρυθμοί, η ένταση και η θέρμη πολλών τραγουδιών τους), αλλά μουσική του πνεύματος (όπως καταδεικνύεται στο σκεπτικιστικό περιεχόμενο πολλών κομματιών τους). Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ' όψη, οι Talking Heads ήταν μια μπάντα που ταίριαζε σε οποιουδήποτε είδους ακροατή, από τον πιο αρχάριο και με λιγότερες απαιτήσεις, μέχρι στον πιο “ψαγμένο”, που προτιμούσε να εμβαθύνει πίσω από τα λόγια και τη μελωδία.
Οι ρίζες της μπάντας πηγαίνουν πίσω στα 1974, όταν οι Byrne, Weymouth και Frantz, απόφοιτοι της Τεχνολογικής Σχολής του Πρόβιντενς, δημιούργησαν ένα γκρουπ τους The Artistics. Αργότερα μετονομάστηκαν σε Talking Heads, εμπνεόμενοι από τον όρο που χρησιμοποιούνταν στην τηλεόραση για την περιγραφή της λήψης ενός ατόμου όταν προβάλλεται το μέρος του σώματος του από τον ώμο και πάνω.
Το ντεμπούτο του συγκροτήματος, με ονομασία Talking Heads: 77 κυκλοφόρησε - όπως υποδεικνύει το όνομά του - το 1977 και γρήγορα αποτέλεσε έναν από τους πιο μουσικά ενδιαφέροντες δίσκους της χρονιάς, αποσπώντας παράλληλα πολύ καλές κριτικές. Η μεγάλη επιτυχία, ωστόσο, παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά με την κυκλοφορία του δεύτερου studio LP, με όνομα More Songs about Buildings and Food (1978) και με τη συνεργασία τους με τον διεθνής φήμης παραγωγό, μουσικό και πρωτοπόρο της Ambient ηλεκτρονικής μουσικής Brian Eno, ο οποίος αποτέλεσε παραγωγός των δύο επόμενων, εξίσου επιτυχημένων άλμπουμ (Fear of the Music – 1979, Remain in Light – 1980). Με την κυκλοφορία του τελευταίου ιστορικού δίσκου ξεκίνησε μια αργή, μα σταθερή διάσπαση που κορυφώθηκε το 1991 με την τελική διάλυση του γκρουπ, παράγοντας όμως στο ενδιάμεσο ορισμένες ενδιαφέρουσες δισκογραφικές προσπάθειες (Speaking in Tongues – 1983, Little Creatures – 1985). Έκτοτε, έχει πραγματοποιηθεί μια σύντομη επανένωση το 2002, αλλά ποτέ μια ολοκληρωμένη. Την ίδια χρονιά εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame, γεγονός που αποτέλεσε την υψηλότερη ίσως διάκριση στην καριέρα τους.
Οι Talking Heads υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικοί, παράγοντας ένα σχετικά μεγάλο αριθμό studio κυκλοφοριών, πειραματιζόμενοι ταυτόχρονα με διάφορες τεχνικές ηχογράφησης και είδη μουσικής χωρίς να προσκολλούνται ιδιαίτερα σε ένα, όπως ανέφερα πιο πάνω. Παρ' όλα αυτά ο πιο πολύπλευρος, αξιόλογος και πλέον περισσότερο ενδιαφέρον δίσκος τους είναι το Remain in Light του 1980, το magnum opus – όπως έχει χαρακτηριστεί – του γκρουπ, ένα απερίγραπτο και εκστατικό μείγμα new wave, post-Punk, Funk και αφρικάνικης μουσικής και το δίχως άλλο ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του'80 και γενικότερα της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#21895 / 16.02.2011, 09:09 / Αναφορά Πλούσια , εμπεριστατωμένη ενημέρωση . |