Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει στην Εφημερίδα των Συντακτών ένα άρθρο με θέμα τον ηθοποιό Ρεντά Κατέμπ στην ταινία του "Τζάνγκο, ο βασιλιάς του σουίνγκ" , στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δεν του είναι αρεστή η τέχνη που κάνει δηλώσεις. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα καθώς και ολόκληρο το άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται.
http://www.efsyn.gr/arthro/den-moy-aresei-i-tehni-poy-kanei-diloseis
"Καθώς η ταινία έκανε την πρεμιέρα της, λοιπόν, σ’ ένα τεταμένο πολιτικά παρόν, ο Κατέμπ αναγνωρίζει και την πολιτική αναλογία της με το σήμερα: «Η τέχνη είναι πάντα πολιτική», λέει, «με την έννοια της ειλικρίνειας γι’ αυτό που κάνεις και τον τρόπο που κοιτάζεις τον κόσμο και λες κάτι.
»Είναι περισσότερο στον τρόπο που μιλάς, στην καλλιτεχνική χειρονομία, παρά σε όποια συζήτηση θέλεις να κάνεις. Συχνά είμαι πολύ προσεκτικός κι επιφυλακτικός για την τέχνη που προσπαθεί να κάνει μια δήλωση γιατί νιώθω ότι υπάρχει απλώς για να καμουφλάρει την καλλιτεχνική αδυναμία»."
Αν η τέχνη δεν είναι για δηλώσεις, γιατί να είναι η "Γκουέρνικα" του Πικάσο το σπουδαιότερο αντιπολεμικό ἐργο όλων των εποχών, γιατί να μάς ενδιαφέρει η ποίηση του Ελύτη,"Η πορεία προς το μέτωπο", μήπως το τραγούδι του Sam Cooke " A change gonna come" δεν είναι τέχνη ,γιατί οι RATΜ να μπορούν να κλείσουν ολόκληρο χρηματιστήριο με τις δημιουργίες τους, γιατί να τραγουδάμε το "Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα" ;;; Όλα αυτά δε λογίζονται δηλώσεις, απόψεις και σύμβολα που γνωστοποιούνται,μεταδίδουν συναισθήματα και μάς ενώνουν μέσω της μουσικής, της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, του κινηματογράφου, κ.α.; Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα παραδείγματα δεν είναι απλώς καλλιτεχνικές χειρονομίες, είναι τέχνη, είναι η φύση του καλλιτέχνη. Καταλήγω, λοιπόν, ότι η τέχνη είναι κάθε δήλωση και έκφραση, είτε ιδέας έιτε συναισθημάτων.
(Δεν κριτικάρω ούτε την εφημερίδα, ούτε την αρθρόγράφο και φυσικά ούτε και τον Ρεντά Κατέμπ. Απλώς εκφράζω τη γνώμη μου.)
Εσείς, πώς αντιλαμβάνεστε το παραπάνω;
[ τροποποιήθηκε από τον/την CRAZYFORGUITARS, 29-06-2018 00:07 ]