ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Καλό ταξίδι Κυρία Δούκισσα

    Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, άλλη μια εκπρόσωπος του λαϊκού τραγουδιού ξεκίνησε το μακρύ της ταξίδι για τα στέκια των αθανάτων.

    Καλό ταξίδι Κυρία Δούκισσα

    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 03 Οκτ 2010

    Η Δούκισσα Φωταρά, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννιέται στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 και μπαίνει στη δισκογραφία σε πολύ μικρή ηλικία, το 1956, με τη σύνθεση των Στέλιου Χρυσίνη-Χρήστου Κολοκοτρώνη «Με την κοπέλα π' αγαπώ». Στο ξεκίνημά της τραγουδά μερικούς από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες, όπως Τσιτσάνη, Χιώτη, Μητσάκη, Καραπατάκη, Δερβενιώτη, Καλδάρα, Πάνου και άλλους, ενώ λίγο μετά συνεργάζεται με το Γιώργο Ζαμπέτα, με τραγούδια που γράφουν τη δική τους ιστορία στο χρόνο,  όπως «Που πας χωρίς αγάπη», «Η μοντέρνα η Αθήνα» κ.α. Με τον Ζαμπέτα το 1983 μοιράζεται κι έναν ολόκληρο δίσκο με τίτλο «Τα χασικλίδικα» με επανεκτελέσεις ρεμπέτικων χασικλίδικων τραγουδιών. Εκτός από τον Ζαμπέτα, στη δεκαετία του ’60 τραγουδά τόσο συνθέσεις του Γιώργου Μητσάκη, όσο και των Γιάννη Μαρκόπουλου («Τα παλικάρια», «Στα μάτια σου γεννήθηκαν») και Γιάννη Σπανoύ («Θέλω τα ώπα μου», «Στον ουρανό είν’ένα αστέρι»). Εκείνη την εποχή συμμετέχει σαν τραγουδίστρια αλλά και ηθοποιός σε αρκετές ελληνικές ταινίες, κάποιες απ' αυτές στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου, με τον οποίο πραγματοποιεί και μια σειρά ηχογραφήσεων με μεγάλη επιτυχία.

     

    Μεγάλη και διαχρονική επιτυχία αποτελεί, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 το «Άνθρωποι είμαστε» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Κοινούση. Τότε ξαναηχογραφεί και το «Πού’ναι τα χρόνια» των Σταύρου Κουγιουμτζή-Άκου Δασκαλόπουλου.  Εκείνη τη δεκαετία γράφει κι άλλα σημαντικά λαϊκά τραγούδια, σε μια σταθερή συνεργασία με τον Τάκη Μουσαφίρη κυρίως, αλλά και με τον Σπύρο Παπαβασιλείου. Ακούγονται βέβαια περισσότερο τα σουξέ, όπως «Ατάκα κι επί τόπου», «Το μωρό» , «Αλλά ωραίος τρελός» , «Έτσι ε;» κλπ.

    Ιδιαίτερη μνεία ίσως θα πρέπει να γίνει σε μια ενδιαφέρουσα συλλογή που κυκλοφορεί το 1985 από την Columbia με τίτλο «25 χρόνια Δούκισσα-Οι μεγαλύτερες επιτυχίες» με 14 τραγούδια από το ξεκίνημά της, το 1956, έως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60.

     

    1) Σβήσε τη φλόγα (Μανώλης Χιώτης) (β'φωνή:Μανώλης Χιώτης)

    2) Γλυκοχαράζει (Τόλης Εσδράς-Χρήστος Κολοκοτρώνης)

    3) Με την κοπέλα π'αγαπώ (Στέλιος Χρυσίνης-Χρήστος Κολοκοτρώνης)

    4) Οι άντρες (Γιώργος Μητσάκης)

    5) Ένα ναυάγιο (Πάνος Πετσάς)

    6) Τι σε βασανίζει (Βασίλης Καραπατάκης)

    7) Κι από λίγο-λίγο (Γιάννης Καραμπεσίνης)

    8) Απότομα (Μανώλης Χιώτης) (β'φωνή: Μανώλης Χιώτης)

    9) Πάει ο έρωτάς μου πάει (Γιώργος Μουφλουζέλης)

    10) Βρήκες και τα κάνεις (Θόδωρος Δερβενιώτης-Κώστας Μάνεσης)

    (β' φωνή: Χρηστάκης)

    11) Μια βραδιά καταραμένη (Άκης Πάνου-Χρήστος Κολοκοτρώνης)

    12) Αχ, βρε φτώχεια κακομοίρα

    (Απόστολος Καλδάρας-Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)

    13) Τι είσαι συ και τι 'μαι εγώ (Στέλιος Μακρυδάκης) (β'φωνή: Χρηστάκης)

    14) Καροτσέρη τράβα (Απόστολος Χατζηχρήστος)

     

    Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Δημήτρη Ράνιου, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ο δίσκος αυτός κυκλοφορεί και σε cd.

    Είναι χαρακτηριστικό πως τα δυο γνωστότερα τραγούδια αυτής της συλλογής, τα δυο τραγούδια του Χιώτη («Σβήσε τη φλόγα» &  «Απότομα») , βρίσκονται εδώ στην πρώτη τους εκτέλεση, ενώ μπουζούκι παίζει ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος εκείνη την εποχή έχει συμβόλαιο με την Columbia και δεν μπορεί να τα ηχογραφήσει με την σταθερή του συνεργάτιδα Μαίρη Λίντα που ανήκει στην Odeon-Parlophone. Λίγο μετά βέβαια η Λίντα τα ηχογραφεί με μπουζούκια τον Λάκη Καρνέζη και τον Κώστα Παπαδόπουλο.

    Αν δεν απατώμαι η τελευταία της εμφάνιση στην μικρή οθόνη γίνεται στη σειρά «Ιστορία Του Λαϊκού Τραγουδιού» που κυκλοφορεί το 2009 σε dvd, σε επιμέλεια Κώστα Μπαλαχούτη,  μαζί με γνωστό τηλεοπτικό περιοδικό.

    Ο τελευταίος της δίσκος κυκλοφορεί με τίτλο «Καρδιολιμανάκι» το 2008 σε στίχους Γιώργου Λεκάκη και μουσική των Σπ.Παπαβασιλείου, Δ.Χιονά, Θ.Πολυκανδριώτη, Μ.Καραντίνη, Χ.Νικολόπουλου, Σ.Τσιβγούλη, Κ.Πίτσου, Σ.Ζαφειρίου. Εκεί υπάρχει κι ένα τραγούδι, μάλλον προφητικό, των Νικολόπουλου-Λεκάκη, με τίτλο «Εγώ θα γίνω άνεμος» που λέει, μεταξύ άλλων:

     

    «Εγώ θα γίνω άνεμος

    και δεν θα με ορίζουν

    έτσι απλά θε να χαθώ,

    γιατί στον ίδιο ουρανό

    οι ανέμοι δεν γυρίζουν

    εκεί ψηλά που πάω εγώ…»

    Καλό ταξίδι Κυρία Δούκισσα


    Tags
    Καλλιτέχνες:ΔούκισσαΜαίρη Λίντα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #21008   /   04.10.2010, 20:17   /   Αναφορά
    Καλή η προσπάθεια για να μάθουν και οι νεώτεροι,

    ατυχέστατος όμως ο τίτλος και κτυπά άσχημα.

    Αν και η Δούκισσα είναι μια από τις σπουδαιότερες και αεί "Κυρίες" του ελληνικού τραγουδιού, η προσφώνηση Κύριος -α παύει να χρησιμοποιείται πριν το όνομα του ανθρώπου που έχει φύγει πλέον από κοντά μας.
    #21009   /   04.10.2010, 20:28
    Έτσι ακριβώς είναι...Έχετε απόλυτο δίκιο...

    Ο συμβολισμός όμως της λέξης Κυρία με "Κ" κεφαλαίο, νομίζω πως επιτρέπει κάποιες μικρές παρεκτροπές τέτοιου είδους...

    Αν πάλι η διαχείριση θεωρεί πως είναι τόσο σοβαρό ας αλλάξει τον τίτλο σε "Καλό ταξίδι στη Δούκισσα"...Δεν έχω καμία αντίρρηση.

    #21036   /   06.10.2010, 16:32   /   Αναφορά
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ...





    ΥΓ Ευχαριστουμε Θαναση!!!!
    #21048   /   07.10.2010, 15:52   /   Αναφορά
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση, δεν το είχα πληροφορηθεί και μόλις τώρα το μαθαίνω. Καλή η παρουσίαση και ιδιαίτερα πετυχημένη η επιλογή αποχαιρετιστήριων στίχων. Από τι πέθανε, αν έχει γνωστοποιηθεί?



    Αιωνία της η μνήμη.

    #21050   /   07.10.2010, 18:12
    Από καρκίνο