ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Συνέντευξη με τους ΒaBa ZuLa!

    Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επισκέφθηκαν την Ελλάδα και μιλάνε στην Αφροδίτη Ερμίδη και το MusicHeaven!

    Συνέντευξη με τους ΒaBa ZuLa!

    Γράφει η aphroditeermidi
    6 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 25 Νοέ 2012

    Η μπάντα αναδείχθηκε εκτός συνόρων από την ταινία του Fatih Akin, "Crossing the bridge", με θέμα τις μουσικές της Πόλης.

    Εκτός από τις πολυάριθμες βραβεύσεις τους εντός Τουρκίας, την πετυχημένη συνεργασία τους με σκηνοθέτες και θεατρικούς θιάσους, και τις εμφανίσεις τους σε δεκάδες μεγάλα φεστιβάλ ανά τον πλανήτη (μέχρι και στο Roskilde έχουν εμφανιστεί), οι BaBa ZuLa είναι κυρίως αυτό: Μια απρόβλεπτη μπάντα, με έναν εξωτικό oriental Dub ήχο που υπνωτίζει, θεατρικότητα και ρυθμούς που παραπέμπουν στα ψυχεδελικά late sixties.

    Το γκρουπ αποτελείται από τρεις Tούρκους και έναν Έλληνα μουσικό, τους: Levent Akman (κουτάλια, κρουστά, μηχανές, παιχνίδια), Murat Ertel (saz κι άλλα έγχορδα, φωνητικά, θέρεμιν), Cosar Kamçi (darbuka, κρουστά) και Περικλή Τσουκαλά (aka BaBa PeRi) ο οποίος παίζει ούτι, ζουρνά και θέρεμιν.

    Με τον BaBa PeRi μιλήσαμε για το ιδιόμορφο αυτό συγκρότημα και τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα.


    Για το κοινό που δεν σας γνωρίζει, πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική που συνθέτουν οι BaBa ZuLa;

     Είναι μια σύγχρονη μουσική που περιέχει στοιχεία που αγαπάμε από την ανατολική και δυτική κουλτούρα ή, πιο σωστά, από την παγκόσμια κουλτούρα. Έτσι δημιουργείται ένα αποτέλεσμα που μπορείς να ακούσεις ταυτόχρονα ηλεκτρικό με φυσικό ήχο, ανατολική ψυχεδέλεια με Reggae ή Rock, παραδοσιακά στοιχεία, παιγμένα απο παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, αντικείμενα, παιχνίδια κ.ά.

    Τι σημαίνει "BaBa ZuLa";

    «BaBa» είναι ο πατέρας και αν θέλετε και ο ασκητής στην Ινδία, «ZuLa» είναι μια λέξη που χρησιμοποιούνταν κυρίως παλιότερα στην ελληνική αργκό για την κρυψώνα, στη ζούλα δηλαδή!

    Ο ακροατής αναγνωρίζει τις διαδρομές σας από τον ανατολικό μυστικισμό στο δυτικό φουτουρισμό. Πόσο δύσκολο είναι να γεφυρώσετε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο αυτές διαφορετικές φόρμες;

     Δεν το κάνουμε επί τούτου, είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα των επιρροών μας που δουλεύεται με επιμονή, αγάπη, διάθεση και φυσικά φιλτράροντάς το από τη δική μας αισθητική. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο επάνω επιλέγουμε ένα λίγο παλαιότερο τρόπο δημιουργίας και συνάθροισης. Έχουμε το δικό μας studio προβών, ηχογραφήσεων, κινηματογραφήσεων και ό,τι άλλο. Όλα σε ένα δωμάτιο, κάποιοι μένουμε κι εκεί. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα αναλογικά μηχανήματα από τα 60’s , δεν ηχογραφούμε σε υπολογιστή, γράφουμε live μαζί κ.λπ. Υπάρχει δηλαδή έντονο ομαδικό πνεύμα. Έτσι οι συζητήσεις μας, τα «παιχνίδια» μας και ό,τι άλλο προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις φιλτράρονται και, αν κατά τη γνώμη μας έχουν αξία, καταγράφονται.

    Τα lives σας δεν είναι απλές συναυλίες, αλλά ολοκληρωμένα οπτικοακουστικά events. Γιατί επιλέγετε να συνδυάζετε τη μουσική, με το χορό, την ποίηση και τα happenings;

    Γιατί οι τέχνες είναι συνδεδεμένες σε κοινή πορεία. Η έκφραση έχει πολλούς τρόπους και μας αρέσει να συνδυάζουμε πράγματα όπως τη μουσική, το χορό, το φωτισμό, το video art, τις live γραφικές απεικονίσεις των κομματιών μας, την ποίηση, τα κινητά γλυπτά ή ό,τι άλλο νομίζουμε ότι ταιριάζει σε αυτό που εκφράζουμε. Απολαμβάνουμε τη θέληση και τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την έκφραση όταν ο σκοπός είναι κοινός και ο τρόπος διαφορετικός.  

    Συνέντευξη με τους ΒaBa ZuLa!

    Το γεγονός πως η βάση του group είναι στην Κωνσταντινούπολη επηρέασε την οικουμενική τάση της μουσικής σας;

    Η Κωνσταντινούπολη ήταν και είναι αναμφισβήτητα μια πόλη-πολυπολιτισμικό μωσαϊκό και μητρόπολη της ανατολικής Μεσογείου. Μέρος της οικουμενικότητας είναι εδώ λοιπόν αλλα και στην ευρύτερη περιοχή και αυτό ακριβώς εκφράζει και η μουσική μας, την Κωνσταντινουπολίτικη και όχι μόνο, κουλτούρα με σημερινό τρόπο και μέσα σε αυτήν υπάρχει μεγάλο εύρος πολιτισμών. Στο τραγούδι μας «Istanbul çocukları» μιλάμε για αυτό το εύρος. Η μουσική λοιπόν δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τον συνδυασμό όλων αυτών των στοιχείων σε μια ενιαία παράδοση.

    Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την μπάντα;

     Αυτό ήταν απλό, διότι η Κωνσταντινούπολη και η μουσική της ήταν ανέκαθεν σημαντικός προορισμός μου. Ήταν θέμα χρόνου να γνωριστούμε από κοντά και να καταλάβουμε ότι εκτός από τον κοινό στόχο στήν έκφρασή μας, υπήρχε και κοινός τρόπος.  

    Σε κάποια από τις συνεντεύξεις που δώσατε στον ελληνικό Τύπο, αναφέρατε πως οι Έλληνες και οι Τούρκοι δεν είναι μόνο φίλοι, αλλά αδέρφια, εννοώντας πως πρόκειται για τον ίδιο λαό. Πιστεύετε ότι οι διαχωρισμοί που έχουν επιβληθεί μπορούν κάποια στιγμή να παραμεριστούν;

     Από κάποιο σημείο της ιστορίας και μετά Έλληνες και Τούρκοι έχουν περισσότερα που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Το «αδέρφια» δεν είναι μόνο σχήμα λόγου, υπάρχουν συνταρακτικές ιστορίες. Επίσης ψάχνοντας την ιστορία πολλές φορές δεν ξέρεις ποιος είναι Έλληνας και ποιος Τούρκος! Η σημασία που μπορεί να έχει αυτό είναι η χρήση του ως όπλο ενάντια στα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί να είναι διαφορετικά και τα οποία τροφοδοτούνται από τις θρησκείες, το φασισμό, το μιλιταρισμό και τον παρά. Η αλήθεια είναι βράχος που πλακώνει το σύστημα, είναι ο φόβος και ο τρόμος όσων θέλουν να αποκρύπτουν την αληθνή ιστορία για να διαιρούν και να βασιλεύουν, και νομίζουν ότι τα όπλα έχουν τη δύναμη!

    Συνέντευξη: Αφροδίτη Ερμίδη 


    Tags
    Μουσικά Είδη:DubReggaeRockΜουσικά Όργανα:Έγχορδα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    hp
    #25941   /   27.11.2012, 20:06   /   Αναφορά

    Mπράβο βρε Αφροδίτη,


    νομίζω οτι είναι απο τις μπάντες που αν ο ''κόσμος'' τύχει να γνωρίσει


    θα λατρέψει, και αν γίνει αυτό θα έρχονται συχνά.


    Τι διάολο αδέρφια είμαστε αν βλεπόμαστε τόσο σπάνια?????



    Κάπου διάβασα οτι θα κυκλοφορίσουν live απο τις εδώ ηχογραφήσεις τους με ελληνική μικρή δισκογραφική, ισχύει????


    Στην Αθήνα είχε κόσμο???