Οι Ελληνίδες αυτές, διαπρέπουν στο εξωτερικό και αποδεικνύουν ότι πλέον δεν υπάρχουν σύνορα.
«Η αιώνια μάχη των δύο φύλων θα λήξει με την υπερίσχυση του θηλυκού έναντι του αρσενικού. Οι γυναίκες θα αφήσουν πίσω τα χρόνια της αδράνειας και θα καταπλήξουν τον κόσμο με τη πρόοδό τους» είχε δηλώσει το 1926 ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην Ιστορία, ο Νίκολα Τέσλα, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Colliers, με τίτλο «When Woman is Boss».
Με την ευκαιρία λοιπόν της πρόσφατης κυκλοφορίας του δεύτερου βιβλίου μου "Rock Around …Women! (2. Οι γυναίκες του Rock)", της τρίτομης Rock Εγκυκλοπαίδειας από τις εκδόσεις 24γράμματα, σκέφτηκα να απομονώσω τις Ελληνίδες που έχω συμπεριλάβει εκεί, και να τις παρουσιάσω ξεχωριστά σε ένα άρθρο εδώ στο MusicHeaven. Σας πληροφορώ δε, ότι οι Ελληνίδες αυτές, διαπρέπουν στο εξωτερικό και αποδεικνύουν ότι πλέον δεν υπάρχουν σύνορα. Πάμε να τις δούμε...
Marina Diamandis (Μαρίνα-Λαμπρινή Διαμάντη, 1985, Brynmawr, Wales)
Η Μαρίνα-Λαμπρινή Διαμάντη, είναι Ελληνο-Ουαλλή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που είναι περισσότερο γνωστή ως Marina and the Diamonds από το όνομα της μπάντας της. Όνομα που έχει μεν να κάνει με τα διαμάντια, αλλά που προήλθε ως λογοπαίγνιο από το επώνυμό της. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η λέξη Diamonds μπερδεύει τους θαυμαστές της, η ίδια διευκρινίζει στους θαυμαστές της: "Εγώ είμαι η Μαρίνα Διαμάντη, αλλά τα Διαμάντια είστε εσείς".
Η Μαρίνα γεννήθηκε στο Abergavenny της Ουαλλίας από Έλληνα πατέρα και Ουαλλή μητέρα και όταν οι γονείς της χώρισαν στα 16 της χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να ζήσει με τον πατέρα της, αλλά δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ουαλλία και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έκανε μία σειρά από ανεπιτυχείς auditions, μέχρι που "έπεσε" πάνω στη Virgin Records στην οποία πήγε μεταμφιεσμένη σε άντρα, με αποτέλεσμα να έχει ακόμα μία αποτυχημένη audition. Ευτυχώς όμως, η Virgin την κάλεσε για συμβόλαιο μία εβδομάδα αργότερα, και ντεμπουτάρισε το 2010 με το studio album, The Family Jewels, παίζοντας πάλι με το επώνυμό της. (Diamandis = Diamonds = Jewels).
Το επόμενό της, ήταν το Electra Heart (2012), ένα concept album σχετικά με έναν χαρακτήρα με το ίδιο όνομα, που έγινε χρυσό, και το πρώτο της Νο. 1 στη Βρετανία. Το δε single "Primadonna" έχει μέχρι τώρα την υψηλότερη θέση από τα single της, στο UK Singles Chart.
Με το τρίτο της album, το Froot (2015) η Μαρίνα μπαίνει για τρίτη φορά στο Top 10 του UK Albums Chart, και για πρώτη φορά στο Top 10 του Billboard 200 Albums Chart των ΗΠΑ. Το δε Billboard, τη συγκρίνει με τη Lorde και τη Lana Del Rey.
Ενδεικτικη Δισκογραφια
2010: The Family Jewels, 2012: Electra Heart, 2015: Froot, 2019: Love + Fear, 2021: Ancient Dreams in a Modern Land.
Website: marinadiamandis.com/
Eleanor Friedberger (1976, Illinois, USA)
Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πολυ-οργανίστα, που γεννήθηκε στο Illinois από Ελληνίδα μητέρα και μεγάλωσε τραγουδώντας με τη γιαγιά της, την Όλγα Σαράντου, ελληνικά τραγούδια. Αργότερα, έγινε γνωστή όταν σχημάτισε μαζί με τον αδελφό της, τον Matthew Friedberger, το ντουέτο Fiery Furnaces.
Ενδεικτικη Δισκογραφια
2011: Last Summer, 2013: Personal Record, 2016: New View, 2018: Rebound.
Diamanda Galás (1955, California, USA)
Αμερικανίδα avant-garde, soprano, πιανίστα, οργανίστα, και ζωγράφος με ελληνο-αιγυπτιακή καταγωγή. Η Galás έχει συνεργαστεί με πολλούς avant-garde καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, οι: Iannis Xenakis, Vinko Globokar, John Zorn, Bobby Bradford & John Paul Jones (μπασίστας των Led Zeppelin).
Γεννήθηκε στο San Diego της California, από την Ελληνίδα Γεωργιάννα και τον Αιγύπτιο James, και άρχισε να παίζει πιάνο, βιολί και τσέλο από ηλικία 3 ετών. Στα 13 της, ξεκίνησε να παίζει σε συναυλίες με την ορχήστρα του πατέρα της παρουσιάζοντας Ελληνική και Αραβική μουσική, και στα 14 ντεμπουτάρισε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του San Diego ως σολίστα, με το Beethoven’s Piano Concerto No. 1.
Το έργο της εστιάζεται στην οπερετική τριλογία The Masque of the Red Death, που αποτελείται από τα albums, The Divine Punishment, Saint of the Pit & You Must Be Certain of the Devil. Η τριλογία αυτή αναφέρεται στα δεινά των ανθρώπων από την ασθένεια του AIDS, και η τραγική ειρωνεία είναι ότι με την έναρξη των ηχογραφήσεων του πρώτου album, της τριλογίας, ο αδελφός της Philip-Dimitri Galás, αρρώστησε από AIDS και πέθανε πριν το έργο να ολοκληρωθεί.
Ενδεικτικη Δισκογραφια
1979: If Looks Could Kill, 1982: The Litanies of Satan, 1984: Diamanda Galas, 1986: The Divine Punishment, Saint of the Pit, 1988: You Must Be Certain of the Devil, 1992: The Singer, 1994: The Sporting Life, 2017: All the Way, 2020: Piano Variations, 2022: Broken Gargoyles.
Website: diamandagalas.com/
Christina Kulukundis (Χριστίνα Κουλουκουντή, 19; London, England)
Η Ελληνο-Αγγλίδα, Χριστίνα Κουλουκουντή -"το κορίτσι με το τρελό ελληνικό όνομα"- όπως η ίδια ονομάζει τον εαυτό της καθώς σε καλωσορίζει στο site της, είναι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της country.
Παρ’ όλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, περνούσε τα καλοκαίρια μαζί με τη γιαγιά της και τον παππού της στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου τα ακούσματα της country άρχιζαν σιγά-σιγά να πιάνουν τόπο μέσα της. Μετά από 6 χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη σπουδάζοντας στο Ivy League Brown University, επέστρεψε στο Λονδίνο όπου κυκλοφόρησε το πρώτο της album, το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές και 4 αστέρια από το περιοδικό Mojo.
Ύστερα ήρθε στη ζωή της ένας αγαπημένος σύζυγος (Matt Darby), δύο σκυλιά, δύο παιδιά, και μία μετακόμιση στην τελευταία μοναχική προεξοχή της Αγγλίας, στους πρόποδες του Bredon Hill. Παρ’ όλ’ αυτά, η Χριστίνα δεν έμεινε αδρανής. Εμπνευσμένη από το περιβάλλον και από τα σκαμπανεβάσματα της αγροτικής ζωής, κυκλοφόρησε την πολυ-αναμενόμενη συνέχεια του ντεμπούτου album της, ένα δεύτερο δηλαδή album, και όλα είναι ξανά εδώ. Η Ελληνο-Αγγλίδα που τραγουδάει Αμερικάνικα, ρίχνει ξανά στο τραπέζι την country και εκεί που όλα θυμίζουν επαρχία και χωριό, και είσαι έτοιμος να βγεις έξω να πας στα χωράφια να πάρεις τα στάχυα παραμάσχαλα, η ατμόσφαιρα γεμίζει ξαφνικά με μία αύρα …πόλης! Μην ξαφνιάζεσαι όμως, γιατί δεν συμβαίνει κάτι …μεταφυσικό. Νορμάλ είναι τα πράγματα. Είναι η Χριστίνα που απολαμβάνει μεν την επαρχία και την αγροτική ζωή, και έχει την ικανότητα να μας το μεταδίδει, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε το Λονδίνο, ούτε τη Νέα Υόρκη, και μας το μεταδίδει κι αυτό. Όμορφα τραγούδια, μελωδικά, με ειλικρινή και εκφραστική ερμηνεία, και μάλιστα με όλα τα όργανα να βρίσκονται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όσο πρέπει. Αυτό θα πει διεισδυτικότητα στο τραγούδι. Να είσαι μέσα του, να το βιώνεις και να το νιώθεις μέχρι τα μπούνια. Και η Χριστίνα, είναι διεισδυτική. Διεισδυτική και ακαταμάχητη. Εύγε!
Ενδεικτικη Δισκογραφια
2006: Christina Kulukundis, 2015: Stars Behind Stars Behind Stars.
Website: christinakulukundis.com/
Orianthi (Οριάνθη Παναγάρη, 1985, Adelaid, Australia).
Ελληνο-Αυστραλή τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και κιθαρίστα, που έγινε γνωστή από τις εμφανίσεις της με τον Michael Jackson στη σειρά των συναυλιών με τίτλο This Is It, και από τη συμμετοχή της στη μπάντα του Alice Cooper. Γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Νοτίου Αυστραλίας και ξεκίνησε με πιάνο στα τρία της χρόνια, αλλά στα έξη της, μετακόμισε …στην κιθάρα.
Στα 15 της άρχισε να γράφει τραγούδια και ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα παίζοντας με τον Steve Vai στο πρώτο της κι όλας live. Στα 18 της συνάντησε τον Carlos Santana και τζαμάρισε μαζί του κατά τη διάρκεια του soundcheck. Έκανε το ντεμπούτο της με το album, Violet Journey (2007), και με το Believe (2009), την κατέταξαν στο Νο. 12 στη λίστα των Greatest Female Electric Guitarists.
Ενδεικτικη Δισκογραφια
2007: Violet Journey, 2009: Believe, 2013: Heaven in This Hell, 2017: Rise, 2020: O, 2022: Rock Candy.
Website: orianthi.me/
Vassy (Βασιλική Καραγιώργου, 1983, Darwin, Australia)
Ελληνο-Αυστραλή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που γεννήθηκε στο Darwin από Έλληνες γονείς. Η Vassy κέρδισε σε έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό που έγινε το 2003 ξεχωρίζοντας για τη φωνή αλλά και για το στυλ της που είναι επηρεασμένο από τη Billie Holiday.
Ενδεικτικη Δισκογραφια
2005: My Affection, 2011: The Acoustics, 2012: Beautiful Day, 2015: We Are Young.
Website: vassymusic.com/
Να τις χαιρόμαστε λοιπόν...
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#30164 / 01.02.2024, 12:58 / Αναφορά Πόσο όμορφο άρθρο! Φαντάζομαι πόσο ωραίο ειναι το βιβλίο σου Γιώργο! Καλοτάξιδο !!! |
Administrator
|
#30167 / 02.02.2024, 14:11 / Αναφορά Εξαιρετικό Orfeus, πλέον ακολουθώ τη Marina Diamandis που φαίνεται να έχει πολύ μεγάλο κοινό. Έχει τραγούδια με μισό δις ακροάσεις και 2 εκατομμύρια followers στο Insta. Και είναι Ελληνίδα... Μακάρι το ελληνικό κοινό, εμείς γενικά, αλλά και τα ΜΜΕ να είχαμε την πληροφόρηση για όλες αυτές τις κυρίες. Ουάου. Thanks :) |
#30168 / 02.02.2024, 14:16 Έκανες πολύ καλά που την ακολουθείς. Είναι εξαιρετική και διαπρέπει, όπως βέβαια και οι υπόλοιπες. Εμείς εδώ, δυστυχώς έχουμε μεσάνυχτα... |
#30170 / 03.02.2024, 08:16 / Αναφορά Να τις χαιρόμαστε και σ' ευχαριστούμε πολύ Ορφέα! |